4 Mei Herdenking | AirgunnersRSS

4 Mei Herdenking | Airgunners

Hide map
Give them back their names

In Dronten zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen de 15 en 20 vliegtuigen met hun bemanning neergestort. De vliegtuigen waren op weg of kwamen terug van een missie tegen het Naziregime. Een aantal heeft het overleefd, maar er zijn ook tientallen vliegers die het met hun leven hebben moeten bekopen. Voor onze vrijheid. De namen van de meeste vliegers zijn bekend. Zelfs met hun foto. Nu is er in Dronten een monument waar geen enkele naam van deze vliegers op staat.  In het volgende filmpje wordt uitgelegd waarom deze vliegers wel herdacht dienen te worden met hun naam, rang, moment van overlijden. Op dat prachtige maar lege monument. In het filmpje zie je ook alle gezichten van deze jonge mannen, ergens tussen de 20 en 30 jaar. Stuur een e-mail naar dronteninbeeld@gmail.com  om de Burgemeester Jean Paul Gebben te overreden om deze onrechtvaardigheid alsnog ongedaan te maken.

fotograaf
Hits273
Redeplein,

Foto's van Fred van Welie 

Hits107
Noordenveld, , 8251NC

Lancaster bommenwerper Dodenherdenking Dronten

fotograaf
Hits436
Redeplein,

Dodenherdenking 2016 door Fred Docter

fotograaf
Hits866
De Rede,

Dodenherdenking 2015

Hits822
Een bezoek aan 'onze' Lancaster
Arendsdaalder,

Een historische vlucht van 'onze' Lancaster. Past eigenlijk niet op deze website. De link: https://www.backtonormandy.org/av/video.html?videoid=103894930 A film marking the first public display of the Battle of Britain Memorial Flight Lancaster affectionately known as 'Thumper' alongside the Canadian Lancaster 'Vera' from the Canadian Warplane Heritage Museum in Ontario, Canada. This was recorded at Biggin Hill Airport shortly after the two aircraft had officially displayed for the first time at the Eastbourne Airshow on Thursday 14th August 2014. Music by Fred Vogels. Thumbnail photo by Laurence Pierce. 

fotograaf
Hits1,764
Dodenherdenking 2014 YouTube
De Rede,

Een liveverslag van de Dodenherdenking op het Redeplein in Dronten.

Datum
Hits982
Airgunner Mike Jackson overleden
De Rede,

In zijn slaap is afgelopen vrijdag op 88-jarige leeftijd Airgunner Mike Jackson overleden. Jackson was sinds 1988 jaarlijks aanwezig in Dronten bij de dodenherdenking. Vanaf 1995 was hij organisator binnen de voormalige Airgunners Association van de reis naar Flevoland. Voor zijn inzet werd Jackson in 2007 door de gemeente Dronten onderscheiden met de erepenning. Ik heb met Jack een aantal plezierige gesprekken gehad en bewaar daar goede herinneringen aan. Nog een leuke deel uit mijn film over de Airgunners:   http://www.youtube.com/watch?v=So1SY5sIcCY&list=PL1FA31713EFBECF1B

fotograaf
Hits1,256
Dodenherdenking 2013 YouTube
De Rede,

Datum
Hits937
De Rede,

Airgunner Mike Davies stelt zijn uniform ter beschikking aan de airgunnersroom in Dronten. Verder nog Harry Iron op de tweede foto

fotograaf
Hits1,230
Airgunnersroom van prominente plek verdwenen
De Rede,

Zo schreef ik in Juni 2012 bij he weghalen van de Airgunnersexpositie aaan de voorkant van de Meerpaal.  "Voordat dit doek weg is, hier een foto van de Airgunnersroom zoals ik deze met Perspect heb ontworpen. Het idee voor de vorm en kleur kwam van het website logo dat ik ooit voor de airgunners.nl website heb ontworpen. De website is helaas weg."

Datum
Hits981
De ware Airgunner van de RAF Harry Iron
Arendsdaalder,

De ware Airgunner van de RAF (zie kenteken van de auto). Harry Iron op bezoek bij Fred Vogels.

fotograaf
Hits1,152
Dodenherdenking 2012 YouTube
De Rede,

Dodenherdenking Dronten van 04-05-2012

Datum
Hits1,074
De Rede,

Dodenherdenking 2011 Met Jan Rozendal en Airgunners Bryn Lewis en Hugh Wynther

fotograaf
Hits1,088
Dodenherdenking 2011 YouTube
De Rede,

Dodenherdenking 2011

Datum
Hits948
De Rede,

Airgunner Thom Rogers left een krans. Muzikale bijdrage van de Eendracht

Datum
Hits1,080
Lancaster boven Dronten
De Rede,

Lancaster boven Dronten

Datum
Hits1,017
De Rede,

De Lancaster (PA474 HW-R) is een van de laatste vliegtuigen (enige in de UK) die nog vliegt. Duizenden Lancasters hebben gevlogen tijdens de missies in WW2. Op mijn website Back to Normandy (via deze link) heb ik al meer dan 4000 vluchten van de Lancaster geregistreerd. En het einde is nog niet in zicht. Het vliegtuig dat boven Dronten heeft gevlogen is pas in 1945 gebouwd en in actieve dienst gekomen. Dus het heeft niet meegedaan aan de oorlog in West Europa. Het maakte deel uit van de British Tiger Force en verrichte daar strategische bombardementsvluchten in het Verre Oosten. Na het einde van WW2 met de Japanse overgave werd het vliegtuig omgebouwd (bewapening werd eruit gehaald) om o.a. fotografische verkenningsvluchten te doen in het Verre Oosten en Zuid Afrika. Het vliegtuig was toen onderdeel van het 82ste Squadron. 

Datum
Hits1,009
De Rede,

Dodenherdenking 2008 Met Burgemeester Aat de Jonge. De heer en mevrouw Zwanenburg, de Flevoscouts, De Last Post gespeeld door Eddy Schraa.

Datum
Hits1,091