GeschiedschrijvingRSS

Geschiedschrijving

Hide map
De Noord,

De Noord bij VW garage. Datum niet bekend

Hits729
Eenzame kampeerder ergens in Dronten

Eenzame kampeerder ergens in Dronten. Wie herkent de plek?

Hits429
Parkeren voor de Meerpaal

Parkeren voor de Meerpaal was vele jaren mogelijk. Zodat het plein is opgeknapt en nog eens opgeknapt. Het is niet duidelijk of we hier kijken naar oldtimers of dat we werkelijk terug gaan in de tijd.

Hits508
De toekomst in eigen hand

De toekomst in eigen hand. Althans zo lijkt het op deze foto. Handleeskunst op een onbekende locatie. Meerpaal?

Hits398
Een intrigerende optocht

Een intrigerende optocht zo rond de Kerst/Nieuwjaar. Zo te zien ergens in de Boerenhemel. Een ophaalactie om kerstbomen op te halen van een kwartje per stuk? Een jubileum met de jubilarissen achter op de aanhanger inclusief vlag? Een leuke maar raadselachtige foto.

Hits404

Sneeuwitje in Dronten. Met deze originele reclamestunt wil Ford zijn nieuwe Escort presenteren. Nu nog wachten op de echte prins. De foto is geparkeerd bij de Ford dealer in Biddinghuizen.

Hits426
Een heftige bijeenkomst in Swifterbant

Een heftige bijeenkomst in Swifterbant. Tenminste als je kijkt naar de lichaamstaal van deze mensen. Zou het een van de eerste bijeenkomsten zijn over het MFC in de Hoeksteen?

Hits398
Hoog bezoek voor ABN AMRO

Hoog bezoek voor ABN AMRO.

Hits408

Ook in Dronten gaan mensen dood. Nog steeds laat de kerktoren weten dat iemand is overleden, aan hen die het horen willen. Gelukkig krijgen zij die zijn gestorven ook na hun dood het respect. Het klokkengelui na de uitvaart. Dan zijn we even stil.    Op de foto onder andere Frans Nieuwland, voormalig wethouder die een uitvaart bijwoont.

Hits424
Grabbelen en graaien

Grabbelen en graaien. Dit keer geheel legaal. Onder toezicht van fotografen en toezichthouders. Ongetwijfeld zo'n moment waar men in gelimiteerde tijd een boodschappenwagentje mag volladen. Voor deze gelegenheid is de winkelwagen geparkeerd in de AH, maar dat ken heel goed ergens anders geweest zijn.  

Hits363
Bomen rooien

Bomen rooien is van alle tijden. Zeker in Dronten. Op het Oude Land krijgen bomen decennia de tijd om uit te groeien tot reusachtige natuurmonumenten. In de polder is dat anders. Zodra ze van enige betekenis worden, moeten ze vaak het loodje leggen. Gerooid. Daar zullen zeker scherpzinnige analyses van milieu- en natuurbeheer aan ten grondslag liggen. Op deze foto van het nog jonge Dronten worden de bomen geveld. Reden? Niet bekend. Evenals de locatie en het precieze tijdstip.  Voorlopig is de locatie ergens in het oudste gedeelte van Dronten bedacht. Maar dat kan evengoed ergens in Swifterbant of Biddinghuizen zijn.

Hits467
Polderpioniers bij hun huis/barak
Pioniersweg,

Jong polderpioniers gezin bij hun huis/barak. De precieze locatie en tijdstip is onbekend. Rein Steenbeek-Jongman: Deze woningen stonden op Oud-Dronten.( ongeveer waar nu flestic is ) Wij woonden er vier jaar van af 1965.

Hits583
De eerste schreden

De eerste schreden van de bouw van Dronten. Circa 1960??

Hits417
In aanbouw de achterkanten van de Schouwstraat
Schouwstraat,

In aanbouw de Schouwstraat, gezien vanaf de achterkant.  

Hits454
Het Toplicht, wijk De Boeg
Toplicht,

Vorig jaar heb ik via een serie verhalen onder de titel ???Memory Lane?۪ mijn jeugd en heden in Dronten beschreven in de FlevoPost. Voor die serie heb ik veel plekken uit mijn jeugd bezocht. Als ik ̩̩n plek als favoriet moet benoemen, is dat deze plek in wijk De Boeg, bij het huis waar wij woonden, aan het Toplicht. Vroeger lag hier op de heuvel een groot houten schip. Ik heb geen idee waarom, maar het was een mooie speelplek, en vanaf de voorsteven had je een mooi uitzicht over het Toplicht en de kuil achter de huizen. De meeste tijd heb ik echter op de voetbalvelden rondom de speelplek rondgebracht. Ik liep moeilijk, en als ik teveel liep kon ik haast niet meer lopen van de pijn. Tot mijn 18e heb ik jeugdreuma gehad, en dat betekende dat ik een klein, mager en kwetsbaar kind was. Maar ik moest wel in beweging blijven. Daarom kreeg ik van mijn ouders een hond, en met die hond heb ik hier kilometers rondgelopen. Ik ging ook vaak voetballen, al stelde dat technisch niet veel voor, maar ...
Lees verder...

Hits1,501
Oert en Knoert

Een van onze trouwe bezoeksters vroeg ons of we ook een Storytrail zouden kunnen maken in haar woonplaats Dronten. Onze eerste gedachte was: Dronten?! Dat bestaat nog maar net 50 jaar. Daar is alleen maar nieuwbouw. Toch zijn we er eens ingedoken. En wat blijkt? Zelfs het kersverse Flevoland wemelt van de volksverhalen! Prachtige verhalen over de Zuiderzee, over het land dat daar was voordat de zee kwam, en over de eerste pioniers die in de jaren '60 Dronten opbouwden. Verhalen over vissers en zeemeerminnen, over prehistorische jagers, ̩n over Ingenieur Lely die aan de basis stond van het nieuwe land. Dronten in Flevoland is een plek waar je de strijd tussen land en water nog kunt voelen. En waar het geloof van de oude Zuiderzeevissers aanschuurt tegen de rekenlat van de ingenieurs. Dronten saai? Niet als je deze hilarische vertelvoorstelling hebt meegemaakt. Een Storytrail op de bodem van de zee, d??t is pas avontuur!

Datum
Hits1,113
Drontense schillenboer

Teus van Stroe met echtgenote presenteerde zich in 1984 als een ouderwetse schillenboer. In plaats van een paard gebruikt hij een auto om de levensmiddelenafval op te halen. Locatie?  

Hits483
Het postkantoor in 1983
De Sluis,

Het Postkantoor van Dronten in november 1983. Dit gebouw heeft ook niet de eeuwigheid als monument bereikt maar is gesneuveld bij de bouw van het nieuwe centrum. 

Hits348
De Thomsonstraat in aanbouw in Dronten (1982)
Thomsonstraat,

De Thomsonstraat in aanbouw in Dronten (1982) Exacte locatie? Source: http://fotos.serc.nl/

Hits503
Noorderbaan,

Vietnamese bootvluchtelingen bij hun tijdelijke nieuwe onderkomen in het barakkenkamp in Biddinghuizen in afwachting van de toewijzing van een woning. Ergens in 1980. Hoe is het deze mensen vergaan en waar was dit precies? Voorlopig geparkeerd in het Noaberpark

Hits446