"XL De Ateliers, (dé) broedplaats en intermediair op het gebied van kunst en cultuur, zet zich in voor het stimuleren en versterken van het culturele klimaat van het platteland. XL De Ateliers wil via kunst en cultuur een specifieke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en ontspanning van mensen, aan het economisch, sociaal en ruimtelijk functioneren van het platteland en aan een veelzijdig en aantrekkelijk leefklimaat via creatieve industrie."
Zo schrijft John Hagel, oprichter van XL op zijn website.
De locatie is inmiddels ontmanteld als creatieve ruimte, podium en opslag. XL organiseert nog wel het Wijland festival, zie www.wijland.org.
Hopelijk is de mismatch tussen XL en de bestuurders van de gemeente Dronten van tijdelijke aard. Immers XL heeft altijd een originele bijdrage geleverd aan het culturele leven van Dronten. Zoals een spreekwoord zegt: "onkruid vergaat niet". In dit verband klinkt het onaardig, maar verre van dat zo bedoeld. Ik hoop dat XL dat onkruid is. Niet weg ...
Lees verder...
Meerdere foto's: De waarheid zeggen. Dat is wat iedereen graag op zijn tijd wil. Dat kon in ieder geval bij de toneelvereniging. Nadere gegevens ontbreken. Meerpaal was wellicht de "place to be"
OSIVEO Dronten, Ons Spel Is Vreugde En Ontspanning. In 2014 bestond de accordeonvereniging 50 jaar. OSIVEO hoort daarmee tot de oudste verenigingen van Dronten. Als directeur van het CKV had ik ze graag betrokken bij de activiteiten van het kunstencentrum. Maar helaas. Maar gelukkig bestaan ze nog steeds en zit de opleiding nu in de Meerpaal! Deze foto is alweer van wat jaartjes geleden. Locatie, datum?
Hij had een snor, een grote snor. Ongetwijfeld het Flevolands Mannenkoor. Vraag waar en wanneer
Afbraak oude CKV-gebouw en het eerste gemeentehuis van Dronten gelegen aan het Ottoplein. Datum niet bekend.
Op Zaterdag 17 mei 2014 organiseerde Rockschool Dronten i.s.m. Lunchcaf̩ Moellies en de Meerpaal C.K.V. een gitarendag. Net als in voorgaande jaren is dit in het kader van de 'WAKweek' (week van amateurkunst). Leerlingen van Rockschool Dronten en de Meerpaal C.K.V. krijgen dan de gelegenheid hun gitaar kunsten, meestal ondersteund door zang, te vertonen ten overstaan van het winkelend publiek. Ook deze editie werd het publiek getrakteerd op een veelzijdig aanbod qua muziekstijlen. Ook deze keer resulteerde de gitarendag in een gezellige middag met een bomvol terras vol enthousiaste luisteraars.
Rockschool in Dronten. Een voorbeeld hoe een organisatie voor kunsteducatie zichtbaar wordt. Nog leuker is natuurlijk te zien wat voor moois de kunsteducatie heeft opgeleverd, zoals bekende musici.
Flashmob Sportstudio Shape Dronten. Muziek: Chris Brown, Turn up the music
Impressie Meerpaal met o.a. getekende versie van Atelier Pro. Met medewerkers van het CKV (Wouter Eichelsheim, Hanneke Pothoff, Monique Hanekamp, Elaine Lussenburg,!) Foto 2004-2005
Dag van de Kunstenmaker 2004 op het terrein van het oude Gemeentehuis aan het Ottoplein. Mei?
Projectweek CKV 2003 gehouden bij de voormalige vestiging in het oude gemeentehuis op het Ottoplein. Met docenten Robert Bosaris, Hanneke Potthof, Fokke Runneboom, Harold Beukers, Maria Bloem, Henk Meijer, Wouter Rombouts, Wouter Eichelsheim, Monique Hanekamp. Precieze datum?
Margrit Vos, Nardy Brugman, Marianne Heijerman, Mark Dekker en Jeroen (van Dijk?) docenten van het CKV. Foto circa 2001?
Fokke Runneboom gitaardocent en later stafmedewerker Nathaly Masclé zangdocente Datum circa medio 1999
Al vele jaren kennen we de Jostiband Orkest in Nederland. Maar in de negentiger jaren had Dronten zijn eigen Jostiband Orkest. Wekelijks werden deze kinderen gebracht naar het Ottoplein in de tijd dat ik (Fred Vogels) daar directeur was. Wat een plezier hadden ze samen. De naam van deze inspirerende docent is me helaas ontschoten, zoals ik meestal namen vergeet. Maar gezichten vergeet ik nooit.
Keuze van het Flevolands Volkslied in de Meerpaal. Met Connie van den Bos, Th̩r̬se Steinmetz, Willy Caron en anderen. De gewonnen versie: "Flevolands Volkslied" . Tekst Mak Zeiler. Muziek Riemer van der Meulen. Waar wij steden doen verrijzenop de bodem van de zee,onder Hollands wolkenhemeltellen wij als twaalfde mee.Een provincie die er wezen mag,jongste stukje Nederland.Waar het fijn is om te wonen,mijn geliefde Flevoland!Land gemaakt door mensenhanden,vol vertrouwen en met kracht.Waar de zee werd teruggedrongendie zoveel verschrikking bracht.Een provincie die er wezen mag,jongste stukje Nederland.Waar het fijn is om te werken,mijn geliefde Flevoland!De natuur laat zich hier geldendieren kiezen nest of hol.En de wijde vergezichtenstemmen ons zo vreugdevol.Een provincie die er wezen mag,jongste stukje Nederland.Waar het fijn is om te leven,mijn geliefde Flevoland!
Reportage bezoek ZKH Prins Bernhard op de VLOD. Een foto reportage is HIER te vinden
De oprichting van de Provincie Flevoland in 1984, was een punt van discussie. Nog geen 30 jaar later, in 2013 is de opheffing van Flevoland weer een punt van discussie. Zoals Bas De Gaay Fortman bondig samenvatte: is de beleidsvraag, de instelling van een aparte provincie verstandig beleid??? Antwoord: de inwoners van Flevoland (de overlopers en pioniers) willen het zelf. Erg leuk zijn de opmerkingen van Molly Geertsema die zich afvraagt wat een commissaris van zo'n kleine provincie nu eigenlijk moet doen: 1 ?? 2 werkbezoeken, 1 burgemeester vacature per jaar.
De oprichting van het huidige Nirwana. Stichting Sociaal Kultureel Werk werkt mee aan het eerste jongeren centrum in Dronten. Later is Nirwana verhuisd naar de andere kant van De Morinel
Pagina 1 van 2