Het fietspad naar Swifterbant. 2 foto's op de rand van bebouwd Dronten. Dorp inwaarts, dorp uitwaarts
Vandaag was ik voor een stiltewandeling te gast op Landgoed Roggebotstaete: een uniek en voor mij nog onbekend stukje Flevoland. Nog volop in ontwikkeling op de zandplaten van de voormalige Rijksboomkwekerij, is dit het eerste en enige ecologische landgoed van Nederland. Lees meer op mijn weblog: http://www.kevinmol.nl/uniek-stukje-dronten-landgoed-roggebotstaete/
De sperwer is in Nederland geen zeldzame vogel meer. Tussen 1965-1970 was het nog een uiterst schaarse broedvogel van bosgebieden op de zandgronden. Daarna volgde een geleidelijk herstel. In de oorspronkelijke broedgebieden nam het aantal toe en er volgde een uitbreiding van het broedareaal naar de laaggelegen gebieden. Rond 1990 werd een niveau bereikt dat daarna (in ieder geval tot 2007) niet opvallend hoger of lager werd. Het aantal broedparen rond 2000 in Nederland wordt geschat op 4000 tot 5000 paar. In Nederland broedt de sperwer nu zelfs al in grote steden.??Ook in de woonkern van Dronten wordt de sperwer vaak gesignaleerd. De vogel is al zo slim, dat hij de vogels vangt die bij de mensen in de tuin bij vogelhuisjes e.d. rondscharrelen. ?? Dat deed ook dit exemplaar aan de Lepelaar.??De fotograaf stond in de woonkamer achter het glas te fotograferen. Hij zag dat wel maar bleef lekker door eten.
De appelvink was in de jaren 1930 nog een vrij zeldzame vogel in Nederland. Door veranderd bosbeheer en ook door invasies (waarschijnlijk uit Midden-Europa) in 1940/41, 1969/70 en 1985/86 nam het aantal appelvinken in Nederland sterk toe. Verder kwam Flevoland in beeld toen daar de bossen een geschikt formaat kregen en dankzij de aanplant van wilde zoete kers. Rond 2002 broedden er nog ongeveer 9000 paren in Nederland.??De vogel verstopt zich vaak, hoog in de bomen. Hij is dan ook lastig te vinden. Aan het eind van de winter en in het vroege voorjaar, als de bomen nog kaal zijn, wordt deze vink het meest gezien. En vooral als het echt winters weer is met erg weinig voedsel wordt de kans veel groter hem ook in het dorp te zien. Hij gaat dan op zoek naar voedsel dat we strooien voor de vogels in de tuin. ?? Dat deed ook dit fraaie exemplaar aan de Lepelaar in Dronten.
Drontense vergezichten. De locatie en datum is niet bekend, maar deze foto mag toch niet ontbreken
Een wat misleidende titel. Een vogel spotter ziet vanaf de Vossmeerdijk een zeearend. Korte navraag levert op: voor me kijk ik naar de oudere generatie. Achter zit een nest van de nieuwe generatie.
Mijn mooiste stukje in Dronten is een stukje natuur. Alhoewel de term "natuur" niet volledig op z'n plaats is in de polder. Dit heuveltje is gelegen aan de rand van het Wisentbos en biedt een mooi uitzicht op de akkers.
Mijn mooiste plekje is niet echt enerverend met een spetterend verhaal. Nee, het is de Knip. De Knip waar altijd wel wat gebeurt.
De Knip is een wonderlijke constructie bij de jachthaven. Beroepsvaart en recreatievaart moeten met een knop (aan een paal in het water) de brug open maken.
Als een plezierjacht niet door de juiste opening vaart blijft de brug rustig 10 minuten of langer openstaan. Dit plekje symboliseert in alle jaargetijden, op geheel eigen wijze het moment van het seizoen.
In de winter als er geschaatst kan worden is de brug bijna overbodig en meestal dicht.
In de lente als je vanaf de brug kijkt naar alle watervogels die zich opmaken voor gezinsvorming; wat een drukte! De ganzen die je verwelkomen zijn blijkbaar verhuisd. De nieuwe afrastering is er nog wel.
In de zomer wanneer alle geboden om van de brug af te springen worden genegeerd. Ondanks de sportieve politie op de fiets.
In de herfst als ik de brug nader, zet ik mijn kraag hoog op. Want op een of andere man ...
Lees verder...
In het voorjaar lacht het frisse groen je toe! Met een ochtendzonnetje een fraai gezicht. Hier vlakbij de manege (rechts).
Flevoland is de laatste jaren sterk in trek als teelt gebied voor bloembollen. Ook op de landerijen in het grondgebied van Dronten verschijnen in het voorjaar steeds meer percelen waar het fraaie kleurenspel van de bollenvelden te zien is. Steeds vaker zie je mensen langs de doorgaande wegen stoppen om het beeld vast te leggen. Begrijpelijk, maar wel gevaarlijk als op het beste plaatsje geen parkeer mogelijkheid is. Oppassen dus en liever een eindje lopen.
Een wonderschone winterwandeling in het Wisentbos in 2007.
Vanaf het fietspad langs de Lage Vaart een mooi zicht op de Arendschelling
Koolzaadwandeltochten in Oostelijk Flevoland. 17 Mei 1965 Een fantastische foto van het wijdse landschap. Locatie is niet duidelijk, allen maar koolzaad en nog eens koolzaad. Locatie voorlopig ver buiten de bebouwde kom.